gervi_logo_zwart_zoomed

Een jacuzzi met warmtepomp: de meest energiezuinige spa op de markt?

Sinds de energiecrisis ons confronteerde met ongezien hoge stroomprijzen, staan we meer dan ooit stil bij het energieverbruik van de elektrische toestellen in en rondom onze woning.

Eén van de toestellen die daarbij extra in het oog springt, is een jacuzzi. Niemand wil immers op het einde van de maand een hoge energiefactuur voorgeschoteld krijgen na de installatie van een gloednieuwe spa.

Om dat te voorkomen, worden er op de wellness-markt verschillende oplossingen aangeboden.

Is een warmtepomp automatisch energiezuiniger?

Een vaak naar voor geschoven optie is de installatie van een warmtepomp bij de jacuzzi. Maar, is een warmtepomp echt hét antwoord op alle zorgen rond het energieverbruik van een spa? 

Is een spa met een warmtepomp automatisch dé meest energiezuinige spa? Zo lijkt het wel. Toch is de realiteit anders. 

In deze blog, duiken we dieper in deze materie en maken we duidelijk dat een jacuzzi met warmtepomp niet noodzakelijk de meest energie-efficiënte spa op de markt oplevert.

 

Waarin zit de energieconsumptie bij een spa?

Vooraleer we bekijken of een warmtepomp een waardevolle toevoeging is aan een spa, analyseren we eerst kort wat nu precies het totale energieverbruik van een spa bepaalt. En, of dit energieverbruik überhaupt altijd hoog genoeg is om de investering van een warmtepomp te rechtvaardigen. Je kan immers enkel de energie besparen die je verbruikt.

Samengevat, is het energieverbruik van een spa terug te leiden tot 3 componenten van de spa:

  • de jetpompen
  • het verwarmingselement
  • de circulatiepomp

Het energieverbruik van die eerste twee zijn over alle jacuzzi merken en modellen heen vrij gelijklopend. De reden waarom bepaalde spa’s significant meer energie verbruiken dan anderen (en de toevoeging van een warmtepomp dus rechtvaardigen), zit ‘em echter in die derde component, de circulatiepomp.

De circulatiepomp die nodig is, wordt bepaald door het verwarmingselement van de spa. Hier maken we het onderscheid tussen low-flow en high-flow verwarmingselementen. De eerste vragen een doorstroom van 20 liter per minuut. De tweede een doorstroom van maar liefst 100 liter per minuut.

Hier zit wel degelijk een groot verschil in energieverbruik.

Een spa met een high-flow heater heeft een grote circulatiepomp nodig. Verbruik: 200W per uur – 2200kWh per jaar.

Een spa uit de Highlife of Limelight collectie van HotSpring is uitgerust met een low-flow heater. Een kleine circulatiepomp volstaat. Verbruik: slechts 39W per uur – 342 kWh per jaar.

Amper 1/5de van het energieverbruik van een grote circulatiepomp en al snel een besparing van € 1000 per jaar!

Een jacuzzi met warmtepomp - de meest energiezuinige spa op de markt - HotSpring - Gervi

Een energiezuinige spa of een jacuzzi met een warmtepomp: wat kies jij?

Nu het helder is waarom bepaalde spa’s meer energie verbruiken dan andere en waar dit aan ligt, is het duidelijk dat de toevoeging van een warmtepomp aan een spa niet automatisch zorgt voor maximale energie-efficiëntie.

Ja, bij een spa met hoog energieverbruik, kan je ’n significante besparing realiseren door een warmtepomp. Echter, een beduidend grotere besparing kan je maken door, voor je een spa aankoopt, stil te staan bij het energieverbruik van het model van je keuze.

Kies je voor een spa met een low-flow heater en bijgevolg een kleine circulatiepomp die amper 39W per uur verbruikt, dan is er gewoonweg heel wat minder energie te besparen dan bij een spa met een high-flow heater en een grote circulatiepomp. Waarom een extra investering doen in een warmtepomp als je ook kan kiezen voor een spa die deze energie in de eerste plaats niet eens verbruikt.

Terugverdientijd van een warmtepomp op een spa

Ook al kies je een spa met een low-flow verwarmingselement en een kleine circulatiepomp, dan nog is er natuurlijk nog steeds een zeker energieverbruik.

Is het bij deze energiezuinige spa’s dan niet evengoed interessant om een warmtepomp toe te voegen? Het kan toch nog altijd beter niet, zou je denken? Niet persé.

Installeer je een warmtepomp op een spa uit de Highlife of Limelight collectie van HotSpring, dan loopt de terugverdientijd van die warmtepomp namelijk zo op dat het amper de moeite is.

Hoe kan dit?

Wel, heel eenvoudig uitgelegd werkt een warmtepomp als volgt: ze neemt warmte op uit de lucht en geeft deze af aan het water. Hoe efficiënt ze dat doet, wordt uitgedrukt in een coëfficiënt. In de zomermaanden is de lucht warm en is de coëfficiënt bijgevolg hoger. In de wintermaanden is de coëfficiënt op haar laagst. Dat is jammer.

Want het is net tijdens die koude wintermaanden dat het verschil tussen de buitentemperatuur en de gevraagde watertemperatuur het grootst is, dat de energievraag het grootst is. Het is net op het moment dat een warmtepomp het meest van waarde zou kunnen zijn, dat ze het minst kan bijdragen.

Door dit gegeven loopt de terugverdientijd van een warmtepomp op een spa uit de Highlife of Limelight collectie van HotSpring op tot >15 jaar.

Het is maar de vraag of dit nog de investering waard is.

Niet het antwoord dat je zocht?

We zijn er om je te helpen!

Hulp nodig?

Kan je het antwoord dat je zoekt niet vinden? Maak je zich geen zorgen, we zijn er om je te helpen!

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen