Infraroodtherapie

De sauna, daar groeide ik mee op. Dat ken ik. Daar hou ik van. Zeker in de herfst- en wintermaanden. Maar, de infraroodcabine, als ik eerlijk moet zijn, was voor mij altijd het “kleine broertje”. De “light versie” van ’n echte Finse sauna.

Infraroodtherapie, iets voor mij?

Waarom, vraag je? Ja, vooral omdat zo’n cabine bijlange niet de hoge temperaturen haalt van de sauna… En de extreme hitte, dat is nu eenmaal waarom ik zo hou van sauna. Ik wil graag intensief zweten en ja, zelfs ook ’n beetje afzien. Infraroodtherapie leek op het eerste zicht eerder de softe versie daarvan te zijn. Had ik het bij het rechte eind of zat ik fout? De hoogste tijd om het uit te testen!

Een sessie infraroodtherapie bij Gervi Lounge

Ver moest ik niet zoeken. Sinds begin dit jaar kan je bij Gervi Lounge Opgrimbie terecht voor een sessie in een infraroodcabine. Je kan eenvoudig via de online agenda op www.gervi-lounge.be je sessie boeken op het tijdstip dat jij wenst. Ik koos voor ’n sessie op donderdagavond na het werk.

Ik had net 3 opeenvolgende dagen het beste van mezelf gegeven in de crossfit-les en had serieus spierpijn in mijn nek, schouders en bovenarmen. Ook was ik behoorlijk moe, zoals wel vaker op een donderdagavond na 4 intense werkdagen. Ergens was ik dus ook wel opgelucht dat het een “infraroodcabine” was die op me wachtte. En geen sauna. Ik had mijn dosis “afzien” van die week wel gehad. 

Goed hydrateren!

Waneer ik die avond Gervi Lounge binnenstap, is het schoonheidsspecialiste Iris die me verwelkomt. Ze biedt me meteen een glas water aan. Het is belangrijk dat je voldoende gehydrateerd aan je infraroodsessie begint, vertelt ze me. Je gaat dadelijk enorm transpireren en dus vochtreserves verliezen. Vul ze dus nu eerst nog maar even bij. Ik drink mijn glas water gulzig op en volg haar naar de modern ingerichte en uiterst cleane cabine.

Kies uit 3 wellness programma’s

Daar aangekomen legt Iris me uit dat ik de keuze heb uit 3 “wellness programma’s”. Detox, Energy en Relax. Elk programma heeft zijn eigen temperatuur, infraroodintensiteit, aroma, én kleurentherapie. Iris toont me het schema waarop alledrie de programma’s staan uitgelegd. Elk programma duurt ongeveer 40 minuten.

Op haar aanraden kies ik voor het Detox programma. Iris stelt de temperatuur en infraroodintensiteit in en een heldergele kleur als verlichting in de cabine. Ik zie ook hoe ze enkele druppels etherische eucalyptus-olie toevoegt aan het aroma schaaltje boven de waterverdamper in de cabine. Die verdamper zal er straks voor zorgen dat de lucht niet alleen warm is, maar ook vochtig. Op die manier is de sessie niet alleen een weldaad voor je spieren, maar ook voor je luchtwegen en huid, vertelt Iris me.

Music maestro

Vooraleer Iris de cabine verlaat, vraagt ze me of ik mijn eigen muziek wil afspelen in de cabine. Ik knik enthousiast ja en ze toont me hoe ik via Bluetooth mijn gsm koppel met de muziekinstallatie van de cabine. Voor ik het weet speelt mijn eigen “relax playlist” uit de boxen van de cabine. De beleving is compleet nu. Al mijn zintuigen worden geprikkeld, of moet ik zeggen ontprikkeld? Want wanneer ik me uitgekleed heb en de cabine binnenstap, ervaar ik meteen het “zen-gevoel” en kom ik tot rust.

Liggen of zitten?

De cabine die je kan gebruiken bij Gervi Lounge is, hoewel je ze enkel voor jou alleen kan huren, behoorlijk groot. I0n één hoek zijn 2 infraroodstralers geïnstalleerd die zichtbaar oplichten nu ze aanstaan. Deze stralers geven de “korte golf” van infrarood af, vertelde Iris me eerder. De variant van infraroodstraling die diep doordringt in je huid, tot bij je spieren en gewrichten. Ze zorgt daar voor een betere bloeddoorstroming zodat voedingsstoffen beter aangevoerd en afvalstoffen beter afgevoerd worden. Ideaal dus als je sukkelt, zoals ik op dat moment, met spierpijn. Ik ga er dan ook dicht voor zitten zodat ze optimaal kunnen inwerken op mijn rug, nek, schouders en armen.

Een andere optie is gaan liggen op de bank. Ook dit probeer ik even uit. Ik neem de anti-bacteriële lederen kussens, die zorgen voor zit- en ligcomfort op de nogal harde houten bank, weg. Onder de bank zijn er namelijk nog meer kortegolf stralers geïnstalleerd. Wanneer ik me dus languit neerleg op mijn handdoek, zijn ze direct gericht op de volledige achterzijde van mijn lichaam. Langs me in de wand van de cabine zie ik een groot, grijs paneel. Dat zorgt voor de lange, en daardoor ook zachtere, golf van infrarood, vertelde Iris me. Op die manier heeft mijn lijf, of ik nu lig of zit, gegarandeerd 40 volledige minuten profijt van de infraroodtherapie.

Sweat, baby, sweat

Na 10 minuten zie ik de eerste zweetdruppels parelen op mijn armen. Na 20 minuten, sta ik volledig in het zweet. Het loopt letterlijk in straaltjes van mijn lijf. De grote badhanddoek die ik onder me heb uitgeslagen komt goed van pas. Dit is dus waarom infraroodtherapie gelijk staat aan ontgiften, besef ik. Hoewel ik intensief zweet, voel ik dat mijn hardslag niet verhoogt zoals dat bij de sauna wel het geval is. Ook staar ik niet halsreikend naar de deur of naar de zandloper. Nee, infraroodtherapie is ’n zachtere, en daarom vanavond ook aangenamere, wellness variant voor me.

Wauw, die afterglow…

Na 40 minuten valt de infraroodcabine uit en stap ik door de glazen deur naar buiten. Niet afgemat, maar ontspannen. De combinatie van de warmte, het aroma, en de ontspannende muziek, maakte me loom. Ik dep me even droog met de handdoek en trek mijn kleren aan. Ja, je leest het goed: na infraroodtherapie is koud douchen niet nodig! Een lauwe douche is meer dan voldoende. En dat klinkt me op deze donderdagavond als muziek in de oren. Soms is het ook heerlijk om gewoon te genieten, zonder extremen op te zoeken. Voor ik de ruimte verlaat, kijk ik nog even in de spiegel. Mijn huid ziet er gezuiverd uit. Een warme gloed straalt van mijn wangen.

Après-infrarood

Iris wacht me op aan het onthaal. Een sessie infraroodtherapie wordt altijd afgesloten met een kopje vers gezette thee, zegt ze me. Ik heb de keuze uit verschillende thee varianten, maak mijn keuze en neem plaats bij Verde, de mini-bar van Gervi Lounge, waar Iris me mijn kopje serveert. Overdag kan je je thee na een infraroodsessie opdrinken in de mooie binnentuin van Gervi Outdoor. Maar ’s avonds zijn de ruime lounge zetels van Verde het perfecte alternatief.

Conclusie: sauna of infrarood?

Dus, wat nu? Moet mijn geliefde sauna plaatsmaken voor infraroodtherapie? Of blijf ik de infraroodcabine het “kleine broertje” vinden? Wel, na deze try-out, kan ik concluderen dat beiden aan elkaar gewaagd zijn. Ik was aangenaam verrast door mijn eerste sessie infraroodtherapie. Net zoals in de sauna, transpireerde ik hevig. Misschien zelfs nog meer, gezien ik nu 40 minuten in de cabine doorbracht in plaats van de amper 15 minuten in de sauna. Het zweten kwam trager op gang doordat de temperatuur in de cabine lager was. Maar eenmaal ik de eerste druppels over mijn rug voelde glijden, was het effect zeker zo sterk als in de sauna.

Wat ik vooral kon appreciëren die avond, was het milde karakter van de infraroodcabine. Hoewel ik moe was, genoot ik van elke minuut. En mijn spierpijn? Die was inderdaad een heel stuk minder. Nog tot ik ging slapen die avond, voelde ik de warmte in mijn spieren nagloeien. Dus als manier om sneller te recupereren na zware sportinspanningen kan infraroodtherapie echt wel tellen.

Gervi Maasmechelen

Rijksweg 539, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie)

Gervi Outdoor

Rijksweg 543, 3630 Maasmechelen

Gervi Hasselt

Herkenrodesingel 35, 3500 Hasselt

Gervi Wilsele

Aarschotsesteenweg 584, 3012 Wilsele (Leuven)

Gervi Gent

Kortrijksesteenweg 200, 9830 St-Martens-Latem (Gent)

Gervi Gistel

Oostendsebaan 24, 8470 Gistel

Gervi Antwerpen

Vosveld 11a/bus 3, 2110 Wijnegem

Gervi Eupen

Industriestraße 38, 4700 Eupen

Explore
your
lifestyle

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen