Waarom de sauna een essentieel onderdeel is van zijn trainingsplan
Victor heeft de sauna opgenomen in zijn trainingsplan vanwege de bewezen prestatiebevorderende effecten. Hij legt uit: “Er is heel veel bewijs dat een sauna je prestatie bevordert. Dit komt voornamelijk door het veel zweten, waardoor je dehydrateert. Als je daarna voldoende rehydrateert, neem je veel vocht op in je bloed, wat zorgt voor extra bloedplasma en dit zal zorgen voor een betere prestatie.”
Concrete voordelen tijdens de Tour de France
Tijdens de Tour de France, waar wielrenners vaak te maken hebben met extreme hitte en zware klimomstandigheden, merkte Victor duidelijk de voordelen van zijn saunatraining. “Hier zijn er soms extreem warme dagen. Als je dan de Mont Ventoux moet oprijden, wat op zich al een extreme inspanning is, dan is hitte echt een concurrent op dat moment. Als je gewend bent om veel in de sauna te zitten, kan je beter met de hitte omgaan.”
Victor legt uit dat regelmatige saunasessies hem helpen om efficiënter te zweten. Dit vermogen om snel en effectief te zweten helpt zijn lichaam om beter af te koelen tijdens intense inspanningen, wat cruciaal is voor het behoud van zijn prestaties op de lange termijn.
De voordelen van sauna gebruik gaan verder dan alleen het verbeteren van prestaties in warme omstandigheden. Victor benadrukt dat de sauna ook helpt bij kouder weer, wat essentieel is voor een wielrenner die in verschillende klimaten moet presteren.
Rituelen en routine
Victor’s saunaritueel is zorgvuldig afgestemd op zijn trainingsbehoeften en seizoenscondities. “Als ik op een optimaal moment in het seizoen ben, ga ik altijd voor de maximale temperatuur, tussen de 100° en 110°. Ik probeer de hitte droog te houden om zo vlotter te zweten. Vocht opgieten maakt de sessie heel intens, maar je gaat minder zweten.”
Mentale en fysieke voordelen
De sauna biedt niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale voordelen. Hoewel Victor de sauna niet direct gebruikt voor mentale training, helpt het hem om mentaal sterker te worden door zichzelf uit te dagen de hitte te verdragen. “Als ik in de sauna zit, probeer ik mij mentaal boven de hitte te stellen en mezelf wijs te maken dat ik op het einde van een hele zware koers nog de Koppenberg moet oprijden. Dat is toch veel zwaarder dan hier nog enkele minuten in de sauna te blijven zitten.”
Herstellen na een training
“Bij mij thuis heb ik een kleine zwemvijver. Ik ga meestal tot totale uitputting in de sauna, totdat ik de hitte niet meer aankan. Als je dan een koud bad kunt nemen, koel je nog sneller af dan onder een koude douche. Mijn zwemvijver is in de winter heel koud, ideaal dus om snel af te koelen. In de zomer is die iets minder koud, maar dan zit ik er gewoon wat langer in. Ik controleer dat ik voldoende ben afgekoeld door te zien hoe ik mij voel en door mijn hartslag te meten. Mijn hartslag zakt soms tot 35 slagen per minuut, dan weet ik dat mijn lichaam volledig afgekoeld is en kan ik aan de volgende training beginnen.”
Integratie in de wielersport
Sinds 2018 heeft Victor de sauna systematisch in zijn trainingsschema opgenomen. “Jammer genoeg zijn er meer en meer professionele wielrenners die dezelfde strategie toepassen. In 2018 waren er niet veel andere wielrenners hiermee bezig, maar nu kunnen we wel stellen dat 25% van het professionele wielerpeloton systematisch hittetraining inlast. Wat het eigenlijk dubbel zo belangrijk maakt; als je de saunasessies niet meer zou doen, kom je in een achterstand. Dus het is belangrijk dat je mee bent met de rest.”
Geschikt voor alle sporters
Hoewel de sauna vooral bekendstaat om zijn voordelen voor professionele atleten, benadrukt Victor dat het ook geschikt is voor amateur sporters. “Iedereen die aan sport doet, zal het leuk vinden om in goede conditie en fit te zijn. Hier kan een sauna zeker aan bijdragen. Dus ik denk dat het zeker voor iedereen aan te raden is, niet alleen voor professionele sporters.”