gervi_logo_zwart_zoomed

Hoe verloopt een stoombadsessie?

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning en rust. Een stoomcabine is de ideale plaats om helemaal tot rust te komen.

Een stoombad nemen: een ontspannend ritueel

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning en rust. Een stoomcabine is de ideale plaats om helemaal tot rust te komen. In tegenstelling tot de sauna is de luchtvochtigheid in een Turks bad ongeveer 100% en de temperatuur gaat van 25 tot 50 °C, oplopend vanaf de vloer. De procedure voor een Turks bad is vergelijkbaar met die van een sauna. Volg de volgende suggesties om optimaal te genieten van een stoombad.

Voorbereiding

Vóór het betreden van de hammam is het een goed idee om een glas water of een kruidenthee te drinken om uitdroging te voorkomen. Neem vervolgens een warme douche, was uzelf grondig met zeep en droog vervolgens goed af.

Wij raden je aan een voetbad te nemen om je ledematen op te warmen.

Fase 1: opwarmen

De eerste fase (opwarming) duurt meestal 15 tot 20 minuten. Je moet ofwel zitten of liggen in de stoomcabine, naakt of met een handdoek in badstof of andere ademende stoffen. Naast het profiteren van de stoom, kan je ook genieten van aromatherapie met behulp van etherische oliën om te ontwaken, te verfrissen, te stimuleren of te ontspannen (afhankelijk van het moment van de dag of je humeur). Kleurentherapie heeft ook gunstige effecten op geest en lichaam.

Verlaat de Hammam onmiddellijk als je je niet goed voelt of als je een kloppend gevoel hebt in de slapen, dit is een indicatie van een te snelle verandering in je bloeddruk.

Fase 2: afkoelen

Fase twee (cooling down) bestaat uit het nemen van een snel koud bad of douche om het lichaam op te wekken. Dit is écht belangrijk. Heel vaak wordt deze fase overgeslaan omdat de meesten simpelweg niet houden van de koude. Maar de warmte die opgebouwd wordt in het lichaam, moet ook kwijtgespeeld worden. Daarnaast zijn er ook tal van fysiologische voordelen zoals de immuunversterkende reacties en de bevorderende werking op de bloedsomloop. Dus niet vermijden, wel verbijten. 

Fase 3: ontspannen

Na het afkoelen is het belangrijk dat je je minstens een kwartier ontspant. Zorg voor de juiste sfeer. Zachte achtergrondmuziek, een ontspannende massage indien mogelijk, … Zorg voor een frisse, lichte snack en drank (liefst water, vruchtensap of kruidenthee).

Fase 4: herhalen

De derde fase omvat nog een stoombad – koude douche cyclus. Neem eerst een warm voetbad vooraleer je weer in de stoomcabine gaat om het lichaam geleidelijk op te warmen. 

Gervi Maasmechelen

Rijksweg 539, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie)

Gervi Outdoor

Rijksweg 543, 3630 Maasmechelen

Gervi Hasselt

Herkenrodesingel 35, 3500 Hasselt

Gervi Wilsele

Aarschotsesteenweg 584, 3012 Wilsele (Leuven)

Gervi Gent

Kortrijksesteenweg 200, 9830 St-Martens-Latem (Gent)

Gervi Gistel

Oostendsebaan 24, 8470 Gistel

Gervi Antwerpen

Vosveld 11a/bus 3, 2110 Wijnegem

Gervi Eupen

Industriestraße 38, 4700 Eupen

Explore
your
lifestyle

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen