gervi_logo_zwart_zoomed

De TechnoGym Bike

De Technogym Bike. Een hometrainer, inclusief een groot TV-scherm. Zo zou je toch denken op het eerste zicht.

Spinning vanuit je living, hoe is dat?

Zo’n 2 weken geleden arriveerde dé nieuwste aanwinst uit het TechnoGym gamma in onze toonzaal in Maasmechelen. De Technogym Bike. Een hometrainer, inclusief een groot TV-scherm. Zo zou je toch denken op het eerste zicht. Elke ochtend wandelde ik langs de Bike in onze toonzaal en vorige week besloot ik eindelijk mijn nieuwsgierigheid te volgen… Die avond zou het gebeuren: ik zou de Bike onderwerpen aan ’n heuse test!

Van live naar virtuele spinning lessen…

Die namiddag zocht ik alle info op die ik kon vinden over de TechnoGym Bike. Wat bleek? Het is geen hometrainer, maar een spinning fiets. En het scherm is geen traditioneel TV scherm, maar een manier om contact te maken (virtueel dan) met je eigenste, echte spinning coach. Ik groef even terug in mijn geheugen en besefte dat ik in een ver verleden gedurende een jaar intensief spinning lessen had gevolgd. Live, dan wel te verstaan. Ik had er altijd veel plezier aan beleefd. Het waren intensieve, gevarieerde, en entertainende workouts. Behoorlijk uitdagend, want na een uur stapte ik gegarandeerd met ’n vuurrood aangelopen hoofd en kleddernat van het zweet van mijn spinning fiets. Na een jaar spinning had ik er echter de brui aan gegeven. De afgelopen jaren fietste ik dan wel regelmatig met de koersfiets buiten, maar die training in de wintermaanden afwisselen met spinning lessen (zoals heel wat coureurs doen), zo ver was ik nog niet geraakt. Maar daar zou nu dus verandering in komen…

De juiste positie op de Bike

Die avond was het zover. Ik trok mijn sportkleding aan en stelde het zadel in op de juiste hoogte. Dit betekent dat je rechtop gaat staan langs de Bike en ervoor zorgt dat het zadel zich net onder het bovenste randje van je heup bevindt. Vervolgens leg je je elleboog op het zadel en beweeg je het naar voor of achter totdat je vingers het stuur raken. Eenmaal zittend in de juiste positie, heb je de keuze. Of je klikt je fietsschoenen vast op de pedalen, of je draait de pedalen om en je gespt je sportschoenen vast aan de andere zijde. Ik koos voor het laatste en stak tenslotte nog mijn AirPods in mijn oren die ik via Bluetooth verbond met de Bike. Op die manier hoopte ik zeker geen woord van de coaching te missen én de opzwepende beats nog beter op me te laten inwerken!

Je resultaten tracken met de mywellness-app

Volgende stap: Me aanmelden op de Bike via de app “mywellness” die ik die namiddag op mijn iPhone installeerde. Op die manier kent de Bike meteen al mijn gegevens (leeftijd, lengte, gewicht) én worden al mijn trainingsdata (zowel van fietstochtjes met de koersfiets buiten als van ritten op de TechnoGym Bike binnen) bewaard op één plek. Eénmaal aangemeld, ga ik via het grote touchscreen op zoek naar een spinning les die me aanspreekt. Ik heb de keuze tussen een “vooraf opgenomen” les, te volgen wanneer ik maar wil, en een “live” les, te volgen op een vaststaand uur waarop de lesgever aanwezig is. Het extra voordeel van een live les is dat de coach je direct kan toespreken en zo kan bijsturen en aanmoedigen wanneer nodig. De live lessen vind je terug in een agenda.

Echter, op het moment dat ik mijn training aanvang, is er geen live les voorzien, dus ik swipe naar het overzicht met de vooraf opgenomen spinning lessen. Het aanbod is ruim, maar met behulp van filters zoals intensiteit (van “easy” tot “hard”), duurtijd (van 15 tot 45 minuten) en taal (Engels of Italiaans) krijg je een selectie aangereikt van lessen die aan jouw criteria beantwoorden. Je kan daarnaast ook je zoekopdracht verfijnen op basis van “coach”. Dus als je eenmaal je favoriete lesgever of -geefster gevonden hebt, kan je al zijn/haar lessen bijwonen.

45 minuten fietsen

Ik kies voor een Engelstalige vrouwelijke lesgeefster, een 45 minuten durende rit en ’n vijf-sterren intensiteit. Ja, ik hou van ’n uitdaging! 😉 Let’s get out of my comfort zone. En, het is toch maar 45 minuten, niet?! Eerlijk: na ongeveer 15 minuten begin ik, al puffend, die keuze ‘n beetje te betreuren. 🙂 De spinning les blijkt een stuk pittiger te zijn dan ik me kon herinneren. Nochtans begint de training rustig. Tijdens de opwarming geeft de instructrice me de opdracht de draaiknop, waarmee je de “zwaarte” van trappen instelt, naar uiterst links te draaien. Zo goed als geen weerstand dus. Alsof het niets is, trap ik de pedalen rond op een snel tempo, het ritme van de beats volgend. De lesgeefster demonstreert ondertussen de verschillende posities waarop ik mijn handen op het stuur kan plaatsen.

Na de opwarming beginnen we aan het echte werk. Elke minuut draai ik de knop een beetje meer naar rechts. De weerstand neemt toe en mijn benen krijgen steeds meer moeite om de pedalen rond te draaien. Het ene uptempo nummer na het andere volgt elkaar op en de trainster laat me letterlijk geen seconde met rust. Ze grijpt mijn aandacht en laat die niet meer los. Ik zit en sta afwisselend. Dan volledig rechtop, dan voorovergebogen, naargelang de handpositie die ik inneem. Het tempo en de weerstand verandert continu op basis van het ritme van de liedjes. Maar daar stopt het niet. Ik krijg de opdracht de gewichtjes die zich achter het zadel bevinden vast te nemen. De combinatie been-, arm- en schoudertraining maakt de spinning les nog gevarieerder.

Na 40 minuten ben ik opgelucht als de trainster aankondigt dat het “zware gedeelte” van de les er op zit. Ze leidt me vervolgens door een cool down die ik al zittend en staand op de fiets uitvoer. Kleddernat van het zweet, maar voldaan, stap ik van de TechnoGym Bike. Maar niet zonder eerst, uit nieuwsgierigheid, de draaiknop eens tot uiterst rechts open te draaien. Die stand staat gelijk aan weerstand “20” lees ik af op het scherm. De pedalen krijg ik met de grootste wil van de wereld niet rond getrapt. Te bedenken dat ik tijdens deze eerste les tot een maximum weerstand van 10 ben geraakt, besef ik dat er voor mij nog een gigantisch trainingspotentieel schuilt in de Bike.

Samenvatting

Pluspunten

  1. Als ik op de koersfiets buiten een rit maak, wordt ik vooral geëntertaind door de omgeving waar ik doorrijd. Dus, ik was ’n beetje bang dat ik me zou gaan vervelen op een fiets binnen. Dit bleek echter allesbehalve het geval te zijn. Door de enorme variatie aan bewegingen, weerstanden, snelheden en handposities, is verveling geen optie. Ik moest mijn hoofd er bij houden om de lesgeefster niet te verliezen.
  2. Op dagen dat ik beperkt ben in tijd, is het leuk om te weten dat ik echt niet meer nodig heb dan 45 minuten om een intense work-out in te lassen in mijn dagprogramma. Bye, bye excuus “Ik heb geen tijd!”.
  3. Links op het scherm zie je tijdens de les je eigen prestatie en de prestaties van andere deelnemers. Je ziet je score rapper stijgen naarmate je sneller en zwaarder trapt. Ik had vanaf het begin van de les de koppositie in mijn groepje en het motiveerde me om die tot op het einde van de les behouden.

Minpunt

  1. Het aanbod van “live” lessen is momenteel nog vrij beperkt. Ook de uren waar deze op plaatsvinden komen voor mij niet zo goed uit (tijdens de werkdag). Voorlopig zal ik het dus houden bij de vooraf opgenomen lessen.

Totaalevaluatie

Wat mij betreft heeft TechnoGym met deze Bike een magnifieke spinning fiets ontwikkeld en in de markt gezet. De fiets is perfect instelbaar, hoe groot of klein je ook bent. Het aanbod aan spinning lessen is immens en de coaches weten duidelijk waar ze mee bezig zijn. Ze loodsen je, immer lachend, doorheen de les en stimuleren je je grenzen, beetje bij beetje, te verleggen. De virtuele training hoeft in geen enkel opzicht onder te doen voor de live variant.

Praktisch

De TechnoGym Bike is verkrijgbaar in alle Gervi filialen. Momenteel is de Bike te bezichtigen in de toonzaal van Gervi Maasmechelen.
Prijs TechnoGym Bike: 3.450€
Prijs Coaching (REBEL+REVOLUTION): 29€/maand
Je kan ook gebruik maken van de TechnoGym Bike bij Body Reset in Maasmechelen.

Gervi Maasmechelen

Rijksweg 539, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie)

Gervi Outdoor

Rijksweg 543, 3630 Maasmechelen

Gervi Hasselt

Herkenrodesingel 35, 3500 Hasselt

Gervi Wilsele

Aarschotsesteenweg 584, 3012 Wilsele (Leuven)

Gervi Gent

Kortrijksesteenweg 200, 9830 St-Martens-Latem (Gent)

Gervi Gistel

Oostendsebaan 24, 8470 Gistel

Gervi Antwerpen

Vosveld 11a/bus 3, 2110 Wijnegem

Gervi Eupen

Industriestraße 38, 4700 Eupen

Explore
your
lifestyle

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen