gervi_logo_zwart_zoomed

Zweten

Hoe komt het dat sommige mensen heel veel zweten en dat we bij anderen amper een druppeltje opmerken?

Waarom zweten sommige mensen meer dan anderen?

Je bent lekker aan het genieten van een aangename sauna sessie, en net als je een handdoek wil pakken om het zweet van je voorhoofd af te vegen, merk je dat de man rechts van je heel veel zweet. Het lijkt er op alsof hij net in een zwembad is gesprongen. Hoe komt het dat sommige mensen heel veel zweten en dat we bij anderen amper een druppeltje opmerken?

Mannen vs. vrouwen

Zweten is een manier van het lichaam om zich af te koelen en een gezonde lichaamstemperatuur te behouden. Iedereen wordt geboren met tussen de twee en vier miljoen zweetklieren. Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar de zweetklieren van mannen zijn actiever. Hoeveel je zweet hangt af van je geslacht, het aantal zweetklieren dat je hebt (meer klieren staat gelijk aan meer zweet), hoe warm het is, hoe intensief je sport of hoe angstig je je voelt.

De hoeveelheid dat een persoon zweet hangt ook af van de hoeveelheid zweetklieren die geactiveerd zijn en hoeveel elke klier uitscheidt. Het blijkt dat fitte mannen aanzienlijk meer zweten dan fitte vrouwen. Dezelfde hoeveelheid van de zweetklieren kan geactiveerd zijn (bij mannen en vrouwen), maar vrouwen produceren minder zweet uit elke klier. Fitte mensen zweten efficiënter doordat ze snel beginnen te zweten tijdens het sporten, wanneer hun lichaamstemperatuur lager is. Een minder fit persoon die op dezelfde intensiteit sport of werkt, zal echter een stuk sneller opwarmen en ook meer zweten. Ook zweten mensen met overgewicht meer dan mensen met een normaal gewicht omdat vet fungeert als een isolator die de kerntemperatuur van je lichaam verhoogt.

Andere oorzaken

Sommige dingen heb je zelf onder controle als het gaat om het zweten. Als je een koffie drinker bent, kan cafeïne de intensiteit van het zweten verhogen. Alcohol drinken kan hetzelfde effect hebben, dus het beperken van pintjes en cocktails helpt. Rokers kunnen ook meer zweten, omdat nicotine invloed heeft op de hormonen, de huid en de hersenen. Het dragen van synthetische stoffen die warmte vasthouden zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt. Kies dus voor lichte, ademende stoffen!

Helaas, sommige mensen hebben last van overmatig zweten en kunnen hier weinig aan doen. Dit is een veel voorkomende aandoening, ook wel ‘hyperhidrosis’ genoemd. Hun lichaam, handpalmen, voeten, rug en gezicht worden bedekt met zweet, zelfs als het koud is of ze niet bewegen.

Gervi Maasmechelen

Rijksweg 539, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie)

Gervi Outdoor

Rijksweg 543, 3630 Maasmechelen

Gervi Hasselt

Herkenrodesingel 35, 3500 Hasselt

Gervi Wilsele

Aarschotsesteenweg 584, 3012 Wilsele (Leuven)

Gervi Gent

Kortrijksesteenweg 200, 9830 St-Martens-Latem (Gent)

Gervi Gistel

Oostendsebaan 24, 8470 Gistel

Gervi Antwerpen

Vosveld 11a/bus 3, 2110 Wijnegem

Gervi Eupen

Industriestraße 38, 4700 Eupen

Explore
your
lifestyle

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen