gervi_logo_zwart_zoomed

Veel voorkomende sauna fouten

Wil je voor de volle 100% van de weldaad van de sauna genieten? Dan vermijd je best de volgende veelvoorkomende fouten in de sauna.

Veel voorkomende fouten in de sauna

Het saunaritueel… Het lijkt zo simpel en voor de hand liggend. En toch loopt er wel eens wat fout met als gevolg dat de persoon in kwestie niet langer in de sauna wilt gaan, schrik heeft voor de hitte van de sauna of niet meer geniet van de sauna. Dat willen wij bij Gervi ten allen tijde vermijden!

Wil je voor de volle 100% van de weldaad van de sauna genieten? Dan vermijd je best de volgende veelvoorkomende fouten in de sauna.

Met ijskoude voeten de sauna in

Je voeten voelen ijskoud aan… De warme sauna lokt je naar binnen. Halt! Het is absoluut af te raden met koude voeten een warme sauna cabine in te stappen. Koude voeten wijzen vaak op een minder goede doorbloeding in de enkels, voeten en tenen. Je begint best aan het saunaritueel met een gelijkmatig opgewarmd lichaam, van handen tot voeten. Daarvoor neem je eerst een lauw tot warm voetbad om je voeten op te warmen en stap je dan de sauna in. Zo kan je volledige lichaam gelijkmatig opwarmen. Als je voeten nog ijskoud zijn, krijg je een echte temperatuurshock en dat kan soms nare gevolgen hebben…

Rechtop zitten in de sauna

Rechtop blijven zitten in de sauna is een pak meer belastend voor je lichaam dan liggend genieten van het saunaritueel. Hoe hoger je gaat in de saunacabine, hoe meer de temperaturen stijgen. Wanneer je rechtop zit, bevinden je voeten zich bijvoorbeeld in een andere, minder warme temperatuurzone dan je hoofd. Dit is niet optimaal. Als je plat ligt op je rug, bevind je volledige lichaam zich in één enkele temperatuurzone en warmt het gelijkmatig op. Je kan zich ook gemakkelijker ontspannen in een liggende dan in een zittende houding en je hartslag gaat minder snel de hoogte in.

Met een volle maag de sauna in

Heb je net uitgebreid gedineerd? Dan gaat er volop bloed naar je maag om de vertering te ondersteunen. Dit is niet het ideale moment om aan een intensieve saunasessie te beginnen. Je neemt best minimaal 1 uur rustpauze vooraleer je in de sauna stapt. Het verteringsproces kan simpelweg te veel van je lichaam vragen en niemand wandelt graag misselijk uit de sauna…

Niet voldoende afkoelen

Na een saunabad is het lichaam, zowel inwendig als uitwendig, hevig verhit. Het is niet altijd even plezant en comfortabel, maar om goed af te koelen, is een ijskoude douche aangewezen. Begin met je voeten en handen en werk zo via je benen en armen toe naar je buik en borststreek. Richt niet meteen een ijskoude waterstraal op je hart of gelaat. Hou je echt niet van ijskoud water, train jezelf dan met lauw water, maar besef dat een goede afkoeling echt wel noodzakelijk is om te kunnen genieten van dat heerlijke gevoel na de sauna…

Geen rust nemen tijdens 2 opeenvolgende sauna sessies

Na het afkoelingsproces kan het best zijn dat je zich weer kiplekker en bruisend van energie voelt. Klaar voor een tweede saunaronde… Houd jezelf dan even in toom en verplicht jezelf om 15 minuten rust te nemen. Je lichaam heeft recuperatie nodig na de opwarmings- en afkoelingsfase van het saunaritueel. Start je te snel weer met een tweede of derde saunaronde, dan ga je merken dat je al na enkele minuten de sessie als belastend/afmattend gaat aanvoelen.

De stilte en rust niet respecteren in de sauna

De sauna is een plaats van relaxatie, ontspanning en bezinning. Dat kan alleen in een rustige, stille omgeving. Vermijd actieve, bruuske bewegingen die veel inspanning van je lichaam vragen en gun jezelf alle rust. Zo kan je zo lang mogelijk van de sauna genieten. Je kan gerust rustig praten met je partner in de sauna, maar vermijd hevige discussies of uitbundige conversaties.

Gervi Maasmechelen

Rijksweg 539, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie)

Gervi Outdoor

Rijksweg 543, 3630 Maasmechelen

Gervi Hasselt

Herkenrodesingel 35, 3500 Hasselt

Gervi Wilsele

Aarschotsesteenweg 584, 3012 Wilsele (Leuven)

Gervi Gent

Kortrijksesteenweg 200, 9830 St-Martens-Latem (Gent)

Gervi Gistel

Oostendsebaan 24, 8470 Gistel

Gervi Antwerpen

Vosveld 11a/bus 3, 2110 Wijnegem

Gervi Eupen

Industriestraße 38, 4700 Eupen

Explore
your
lifestyle

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen