gervi_logo_zwart_zoomed

Kindvriendelijk saunaritueel

In de sauna gaan is gezond én plezant. Voor jong en oud.

Een kindvriendelijk saunaritueel: enkele tips…

In de sauna gaan is gezond én plezant. Voor jong en oud. In Finland, waar elk gezin wel een warmte cabine heeft in huis, groeien kinderen op met de sauna. Zelfs baby’s van enkele maanden oud worden door hun ouders enkele minuten meegenomen in de sauna (bij aangepaste temperatuur) om zo hun weerstand te verhogen. Niets zo plezant als met het hele gezin, inclusief de kids, te genieten van een ontspannend saunamoment. Daarom geeft Gervi enkele tips voor een kindvriendelijk saunaritueel.

Stel een lagere temperatuur in

Je bent een doorwinterde saunagebruiker die houdt van de echte Finse droge sauna van 90 of zelfs 100°C? Dan pas je best de temperatuur aan als je jonge kinderen je vergezellen in de sauna. Zeker de eerste keren dat zij in de sauna gaan. Een temperatuur van 75° is aangewezen. Een andere optie is het Sanarium waarmee je een aromabad, een tropisch bad of een soft-stoombad kunt simuleren in de cabine. Op deze manier kunnen uw kinderen geleidelijk aan wennen aan de hitte van een sauna.

Verkort de duurtijd

De zandloper geeft de tijd aan van een normale saunasessie. Voor een getrainde saunagebruiker is dit 15 minuten. Maar voor een beginneling moet deze duurtijd altijd ingekort worden. Ga nooit meteen voor de volle 15 minuten als je kinderen er bij zijn in de sauna. Zeker voor jonge kinderen kan een duurtijd van enkele minuten al voldoende zijn. In de sauna gaan moet op elk moment aangenaam en comfortabel aanvoelen. Van zodra je kind aangeeft dat het te warm is en hij of zij het niet meer leuk vindt, verlaat dan de sauna.

Zit op het laagste niveau van de sauna

In de sauna geldt de volgende regel: hoe hoger je zit, hoe warmer het wordt. De hete lucht stijgt immers naar de bovenzijde van de cabine. Als volwassen saunagebruiker neem je dus gerust plaats liggend op een bank bovenaan. Maar een jong kind plaat je best op de laagste saunabank of zelfs op het opstapbankje. Hier is het net iets minder warm en zo kan je kind toch enkele minuten in de sauna blijven.

Respecteer de stilte

Kinderen zijn van nature uit vaak rumoerig en speels. En dit mag natuurlijk ook. Maar de sauna is een ruimte voor stilte, rust en ontspanning. Op die manier kan het menselijk lichaam ook optimaal genieten van het saunaritueel. Leer je kinderen dat ze gerust wat mogen babbelen in de sauna (tenzij je natuurlijk in een openbare sauna bent waar stilte gevraagd wordt), maar dat luid schreeuwen of rondrennen uit den boze zijn.

Koel voldoende af

Een saunaritueel bestaat altijd uit een opwarmfase (in de sauna) en een afkoelfase (onder de douche of in een koud dompelbad). Dit geldt ook voor kinderen. Kinderen moeten niet direct ijskoud douchen zoals de getrainde saunagebruiker. Maar, leer hen wel lauw tot koud te douchen (liefst buiten) na een saunagang zodat ze voldoende afkoelen.

Gervi Maasmechelen

Rijksweg 539, 3630 Maasmechelen (Opgrimbie)

Gervi Outdoor

Rijksweg 543, 3630 Maasmechelen

Gervi Hasselt

Herkenrodesingel 35, 3500 Hasselt

Gervi Wilsele

Aarschotsesteenweg 584, 3012 Wilsele (Leuven)

Gervi Gent

Kortrijksesteenweg 200, 9830 St-Martens-Latem (Gent)

Gervi Gistel

Oostendsebaan 24, 8470 Gistel

Gervi Antwerpen

Vosveld 11a/bus 3, 2110 Wijnegem

Gervi Eupen

Industriestraße 38, 4700 Eupen

Explore
your
lifestyle

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen