gervi_logo_zwart_zoomed

Het geheim achter de ‘BBQ-smaak’: een verrassende waarheid over houtskool en vet

Barbecueën is een geliefde culinaire traditie die mensen samenbrengt en heerlijke smaken oproept. Vaak wordt gedacht dat de typische ‘bbq-smaak’ alleen kan worden bereikt door te grillen op een houtskoolbarbecue. Maar wat als we je vertellen dat het eigenlijk niet de kolen zelf zijn die die onmiskenbare smaak geven? Het is tijd om het mysterie te ontrafelen en te ontdekken hoe het vet van het vlees een cruciale rol speelt bij het creëren van die heerlijke smaak, en waarom je dit zelfs kunt bereiken met een gasbarbecue, zonder de noodzaak van houtskool!

Het geheim achter de ‘BBQ-smaak’

Vaak wordt gedacht dat de rokerige en aromatische smaak die we associëren met barbecues uitsluitend afkomstig is van de houtskool. Het idee is dat de kolen tijdens het grillen rook produceren die in het vlees trekt en zo die karakteristieke smaak creëert. Maar de werkelijkheid is iets anders.

Het vet van het vlees dat op de kolen druipt, is eigenlijk de belangrijkste bron van die kenmerkende ‘bbq-smaak’. Wanneer het vlees op de hete roosters ligt, smelt het vet en druipt het op de kolen. Dit veroorzaakt een reactie waarbij het vet verdampt en in het vlees trekt. De kolen zelf, die ruik je eigenlijk alleen maar. Het is dit proces dat de smaakpapillen verwent met die heerlijke smaak die we zo waarderen.

Gervi - - Het geheim achter de 'BBQ-smaak': een verrassende waarheid over houtskool en vet

Het maakt niet uit welk type barbecue je gebruikt

Het interessante is dat dit smaakproces niet beperkt is tot houtskoolbarbecues. Hoewel het waar is dat een houtskoolbarbecue de omstandigheden creëert waarin dit proces het beste kan plaatsvinden, betekent dit niet dat je niet kunt genieten van dezelfde smaak met een gasbarbecue.

Bij het gebruik van een gasbarbecue kun je namelijk nog steeds dezelfde smaak bereiken wanneer deze barbecue van hoge kwaliteit is. Bij veel gasbarbecues loopt het vet weg, maar kwalitatieve barbecues zijn voorzien van mogelijkheden om het vet zoveel mogelijk terug te verbranden. Het vet van het vlees zal dan weer vermengd worden met het vlees en zo de gewenste ‘bbq-smaak’ creëren. Het resultaat is een heerlijk gegrild gerecht met die karakteristieke smaak, zelfs zonder gebruik te maken van houtskool.

Conclusie: het is de rol van het vet

Het is duidelijk dat de ‘bbq-smaak’ die we zoeken niet alleen afhankelijk is van de kolen op een houtskoolbarbecue, maar voornamelijk wordt gecreëerd door het vet van het vlees. Terwijl het vet smelt en op de hete kolen valt, verdampt het en vermengt het zich met de rook die vrijkomt. Deze dampen en aromatische stoffen worden opnieuw geabsorbeerd door het vlees, waardoor die heerlijke, rokerige smaak ontstaat. Hoewel een houtskoolbarbecue de optimale omstandigheden biedt voor dit proces, betekent dit niet dat je de ‘bbq-smaak’ niet kunt bereiken met een gasbarbecue.

Dus, de volgende keer dat je een barbecue houdt, onthoud dat het niet alleen de kolen zijn die voor die smaak zorgen. Het is het vet van het vlees dat smelt, op de kolen valt en verdampt, en uiteindelijk in het vlees trekt, wat die kenmerkende ‘bbq-smaak’ creëert. Of je nu een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue gebruikt, zorg ervoor dat je het vet goed benut en geniet van de heerlijke smaken die het te bieden heeft.

Meer informatie?

Wil jij meer informatie over onze BBQ’s en welke het beste bij jou zou passen?
Kom dan langs in een van onze showrooms en laat je begeleiden in je zoektocht door een van onze experts!

Niet het antwoord dat je zocht?

We zijn er om je te helpen!

Hulp nodig?

Kan je het antwoord dat je zoekt niet vinden? Maak je zich geen zorgen, we zijn er om je te helpen!

Brochure downloaden

Footer - Brochure aanvragen

Mijn adres

Test producten

Footer - Test producten

Mijn adres

Offerte aanvragen

Footer - Offerte aanvragen

Mijn adres

Ik wil meer info over dit product

Single Product - informatie aanvragen